Skip to main content

Perbezaan DVVT, VVT-i, VTEC dan i-DSI

The main change between Perodua Viva and it's predecessors (Perodua Kelisa and Perodua Kancil) would be their engines. Then it came the term of DVVT, and Perodua claiming their 1.3l DVVT saves fuel and provide power as same as normal 1.5l engines.

Let us get back to the basics, DVVT or it's full name Daihatsu Valve Variable Timing is based (copycat) on Daihatsu mother company Toyota engine, which is VVT-i (Variable Valve Timing - intelligence). We believe that DVVT is just VVT-i's engine brand name for Daihatsu cars.

DVVT and VVT-i is based by Yamaha's YPVS (Yamaha Power Valve System). Yamaha was bought over by Toyota for it's YPVS because Toyota afraid of losing to Mitsubishi's MIVEC and Honda's Vtec. Yamaha has been provinding Toyota and Daihatsu engines since.

DVVT and VVT-i engines are always put together to be compared with V-tec (Variable Valve Timing and Lift Electronic Control System), i-DSI (intelligent Dual and Sequential Ignition) that is developed by Honda earlier.

All of the Vs (DVVT, VVT-i, i-DSI, Vtec, CVCC, MIVEC, CVVT...) was meant to increase fuel efficiency which is to use less fuel and produce more power from the engine. The objective is the same, the only difference would be their methods.


DVVT and VVT-i
Normal engines is good in the low RPM. However, when the RPM reaches higher level, the amount of power produced per fuel is lesser. This is because the air from outside the engine couldn't get into the combustion space in a short period of time. That's what Yamaha sees, and they developed YPVS, VVT-i and DVVT.

DVVT and VVT-i valve works like a normal engine while in low RPM. However, as the RPM increases, the valve timer shifts the time of opening of the valve a little bit earlier. The higher the RPM goes, the earlier the valve opens.

By doing this, air would hav enough time to go into the ignition room, thus making the fuel burning in high RPM more efficient than conventional internal combustion engine.


Vtec
Vtec have the same idea with DVVT and VVT-i. It acts like a normal fossil combustion engine in low RPM, however when the user revs until certain limit (usuall 5000rpm). The valve timer would activate (this is what people usually calls Vtec change) and produce a noisy sound.

It sounds a little bit like a 2-stroke motorcycle engine revs high. You feel like the torque suddenly increases and you have more power to accelerate.

What actually happens is that the valve intake open longer than normal. Allowing more air to come into the combustion chamber. The more air in the chamber, the more efficient the fuel burns.


i-DSI
i-DSI is a new technology by Honda. Instead of changing the valve timing of an engine, Honda put two spark plugs on each piston. The reason is the same.. to burn the fossil more efficiently.

These spark plugs however have the main and secondary plugs. The main plugs usually sparks first, followed by the secondary plugs to burn the remaining gas in the chamber.

The interval between two sparks was calculated in such a way to its most efficient fossil burning. In the highest RPM level, those two spark plugs might sparks at the same time to produce the largest power from the engine.


Conclusion
DVVT, VVT-i, Vtec and i-DSI is a good way developed by Japanese car automaker (Toyota and Honda) to improve the burning of fossil gas. All of them have the same objective (increase efficiency) and they do achieve their goals.

For the best fuel efficiency, MyPerodua would say i-DSI would be the best choice. For power, Vtec is the best.. and DVVT and VVT-i is in between those two.

MyPerodua welcomes DVVT engines in Perodua Kelisa and Perodua Kancil replacements (Perodua Viva). We are waiting that Perodua would implement a 7-gear no gap gearbox (like Honda Jazz) in their future installments. Coz that surely would increase the fuel efficiency of a car.

Source: http://www.zerotohundred.com/newforums/car-talk/317427-anyone-know-alza-engine-3sz-ve-dvvt-or-vvt-i.html

Comments

Popular posts from this blog

Minyak enjin jenis diesel untuk Yamaha 135LC.

Hari ni baru lepas tukar minyak enjin dan penapisnya. Buat sendiri ja kat rumah. Sebab minyak yang aku pakai ni takda jual kat kedai motor. Minyak pilihan kali ni adalah jenis minyak enjin diesel tahan lasak ( Heavy Duty Engine Oil ) jenama SHELL Rimula R4 dengan tiga kali perlindungan. Hihi.Minyak ni aku rasa bagi aku adalah terbaik dan murah. Rasa macam pakai minyak sentetik penuh ( full synthetic ) tapi dengan harga murah. Jenis ni cuma harganya RM 18. Kalau yang paling murah cuma RM13 seliter. Memang berbaloi baloi. Ada banyak jenama lagi dari pengeluar terkenal macam Petronas dan BHP.Sebenarnya minyak ni direka untuk enjin berkapasiti besar macam lori Scania, lori hantu dan teksi Toyota Crown enjin diesel tu...hahaha. Takda kesan sampingan ka? Sebenarnya minyak jenis ni dah lama mat-mat motor pakai kat motorsikal. Jarang sangat dengar ada masaalah. Aku pun baru ja pakai minyak enjin diesel ni...setakat ni Alhamdullilah... memang terbaik dan takda masaalah.Nasihat aku...kalau nak …

Bahagian 1 : Motor Sesuai Untuk Perjalanan Lebih Jauh.

Sebenarnya baru 2 tahun aku berkecimpung dalam dunia ride jejauh ni. Dari pengalaman, pengamatan dan sembang-sembang dengan rider lain. Aku dapat membuat sedikit rumusan dalam pemilihan motor untuk perjalanan jauh ni.

Saja aku nak cerita motor mampu milik ja untuk orang macam aku ni. Maklum la gaji kecik. Kalau gaji besar takda la masaalah sangat. Jadi takpayah nak cerita la. Heheh. Pada padangan aku, motor yang paling sesuai untuk ride jauh ialah motor jenis dari 4 lejang (4 stroke) seperti Yamaha 135LC, Suzuki Belang, Honda Dash, Modenas Ace, Yamaha 150fzi dan seangkatanya. Sebab utama kenapa motor 4 lejang?.

Sebab, motor 4 lejang lebih menjimatkan minyak berbanding motor jenis 2 lejang seperti Yamaha RXZ dan Kawasaki Kips RR. Kalau 2 lejang perlu minyak 2T sama dan tidak kepada 4 lejang. Kalau untuk perjalanan dalam Malaysia tak menjadi masaalah sebab minyak di Malaysia murah lagi. Kalau dibanding minyak di Thailand jauh lebih mahal. Sekali isi minyak di Thailand RM13-15 wooo..…