Encrypt Portable Hard Disk Budak Belemoih

/ Sunday, December 16, 2012 /
Sebagai langkah keselamatan, Jika portable hard disk aku hilang tu...dah hilang. Apa boleh buat. Tapi sekurang-kurangnya dalam kepala takdak la risau data-data, maklumat penting, gambar-gambar orang yang terjumpa boleh akses dan tengok. hehehehe. Tau-tau dah ada dalam internet... hahaha..

Dalam proses ni aku guna aplikasi sumber terbuka (open source) TrueCrypt. Aku boleh buat satu atau lebih ruang cakera maya encrypted dalam portable hard disk ni. Lepas tu mount je. Akan keluar macam kita cucuk partition baru. Senang ja... ;)

Cuma kena jaga-jaga dengan aplikasi password sniffers dan Evil Maid. Aplikasi boleh curi kata kunci untuk masuk ke cakera maya encrypted ni.

-
Harith

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2010 Budak Belemoih™, All rights reserved
Design by DZignine. Powered by Blogger